Programmet

Programmet

Seminarier & workshops

Här nedan hittar du alla de seminarier och workshops som går av stapeln under Medborgarexpo den 16 april. Tänk på att komma i tid för att vara säker på att få en plats. En del av seminarierna har begränsat med platser.

Rinkebyakademien

* Tid: 11.30-12.30
* Plats: M5
* Beskrivning: Rinkebyakademiens verksamhet och vision

One Sweden

* Tid: M4 11.45-14.00
* Titel: One Sweden
* Beskrivning: Under detta seminarium på Medborgarexpo 2011 samlas religiösa och sekulära organisationer och andra aktörer som arbetar för demokrati och deltagande. Vi kommer att diskutera om ett nätverk mellan oss behövs, hur det bör se ut och hur de olika organisationerna skulle kunna bidra.

Poesi fabriken

* Tid: M3 12.30-13.30
* Beskrivning: Bli poet på en dag! Tycker du om att skriva dikter? Eller att läsa böcker? Kom till Poesifabriken, tidskriften 10TALs och ABF:s egen skrivarverkstad för dig mellan 8-18 år. Vi läser dikter och talar om hur poesi kan komma till. Sedan får du prova på att skriva egna dikter. Om du vill kan du också få framföra dem på scen inför publiken.

Nätverk mot khat!

* Tid: M5 13.30-14.30
* Beskrivning: Film och diskussion om drogen khat. Ett seminarium i att upplysa och informera om khats drog och hälsoeffekter.

Kvinna troende i Sverige

* Tid: M3 14.00-16.00
* Beskrivning: Ett seminarium om gränsöverskridande möten i solidaritet mellan judiska, kristna och muslimska kvinnor.

Om äktenskap och rätten att välja sin partner

* Tid: M4 14.30-15.45
* Beskrivning: Seminariet vänder sig till dig som har en operativ, samordnande eller strategisk roll inom ideella verksamheter, religiösa samfund (präster, imamer, rabbiner), skolor, myndigheter eller fritidsområdet. Självklart kan även du som representerar andra verksamheter och yrkesgrupper och kommer i kontakt med dessa frågor ha nytta av seminariet. Diskussionen kommer att kretsa kring äktenskap och rätten att välja sin partner, dvs. lagstiftning och familjerätt, ungdomars självständighetssträvande och kollektivets betydelse samt kommunikation mellan ungdomar och familjen, skolan, religiösa ledare, m.m. Ungdomarna vill ofta utöka sitt handlingsutrymme i förhållande till sina familjer och de slits mellan lojaliteten till familjen och samhällets krav och normer, något som ibland kan vålla problem när ett äktenskap står på spel. Seminariet fokuserar attityder och förhållningssätt i hanteringen av konflikter kring vardagslivets normer och värderingar avseende äktenskap, bland annat med utgångspunkten i flickors och pojkars olika ställning i familjen.

Vad är socialt entreprenörskap? – se idéer skapas på plats!

* Tid: M5 15.00-16.30
* Beskrivning: Har du funderat på att starta eget? Vill du arbeta med något som bidrar till en positiv samhällsutveckling? Kom och träffa framtidens ledare och samhällsentreprenörer! Bli inspirerad och lär dig mer om hur Du kan starta eget och varför det är viktigt att arbeta med samhällsutveckling genom entreprenörskap. Under två månader har 20 ungdomar från utbildningen Värdebaserat Ledarskap arbetat med att ta fram tre socialt hållbara affärsidéer. Affärsidéer som ska gynna samhället. Under detta seminarium på Medborgarexpo 2011får ungdomarna chansen att presentera sina idéer för en jury bestående av erfarna samhällsentreprenörer. Tidigare har ungdomarna haft möjlighet att bolla sin affärsidé med mentorer ur Volvos ledning, och i samband med presentationerna kommer det att finnas tillfälle för publiken att komma med input, ställa frågor och knyta kontakter med samhällsentreprenörerna.

En mamma med kunskap är den bästa skolan för sina barn och för en hel nation

* Tid: M4 16.15-17.15

Vill du vara med i ONE? – Ett nätverk för etablerade och blivande samhällsentreprenörer

* Tid: M5 17.00-19.00
* Beskrivning: One Sweden ska vara en ett nätverk för organisationer, en tankesmedja och en katalysator för handling. Vi ska formulera en gemensam bild av de utmaningar, möjligheter och behov vi står inför för att nå det öppna, demokratiska och framgångsrika samhälle vi vill se, och inspirera organisationer och företag som delar. One Swedens visioner att starta nya projekt och ta nya initiativ till handling. Vi vill ena krafter som redan aktivt deltar i förändringsarbetet att gå åt samma håll. På så sätt stärker vi den samlade effekten av våra olika insatser. Det finns begränsat antal plats, skicka in din anmälan med namn och kontaktuppgifter till Mats@medborgarexpo.se

Eritreas historia!

* Tid: M3 17.00-18.15
* Beskrivning: Syftet med seminariet är att informera deltagarna om Eritreas historia, befolkning, situationen, mänskliga rättigheter, yttrandefrihet och politiska fångar.

Föreläsning om att starta/driva eget företag

* Tid: M4 18.15-19.15
* Beskrivning: Funderar du över att en dag starta eget företag eller driver du redan ett företag och vill veta mer om företagsformer, skatter och avgifter eller hur du ska registrera ditt företag? Vill du veta mer om vilka regler som gäller under tiden som du driver företaget och hur du avslutar den eller är bara nyfiken så är den här föreläsningen för dig. Kom och träffa en ung entreprenör och jurist som brinner för företagande.

Demokratins framtid i den arabiska världen

* Tid: M5 19.30-21.00

Programmet för expot hittar du här